Voorgesprek

De enige zekerheid die het leven biedt, is dat we op termijn allemaal dood gaan. Een reëel perspectief dus voor iedereen. Wellicht goed om daar even bij stil te staan. Niet om u te belasten met datgene waar niemand op zit te wachten, maar wel om u even na te laten denken over de wijze waarop u uw uitvaart geregeld wilt hebben. In een gesprek kunnen wij u voorlichten over wat er allemaal mogelijk is. Op basis hiervan kunt u keuzes maken, die vast worden gelegd in een document. Het verplicht u tot niets, maar geeft wellicht rust voor de toekomst.

Indien u geen behoefte heeft aan een gesprek maar toch uw wensen wilt vastleggen in een uitvaartdocument, kunt u bijgaand bestand downloaden. Bewaar het op een plaats die ook bekend is bij uw familieleden.

Ook als het einde van uw leven in zicht is, ga ik graag met u in gesprek. Hoe moeilijk ook, het biedt u in ieder geval de mogelijkheid om zelf de regie te voeren over uw afscheid. Bovendien geeft u uw naasten meer duidelijkheid door expliciet aan te geven op welke wijze u uw afscheid inhoud wilt geven. Graag zijn wij u daarbij behulpzaam.

Uitvaart wensboekje downloaden

Kisten

Wij beschikken over een collectie van ongeveer 60 kisten. In alle rust wordt samen met u de keuze van de kist besproken, met behulp van fotomateriaal. Eventueel kunt u kiezen voor een afwijkend interieur van de kist en ook behoort tot de mogelijkheden te kiezen voor een kist, gespoten in elk denkbare kleur. De Wet op de Lijkbezorging maakt het ook mogelijk begraven te worden in een kleed of wade. In de Nederlandse cultuur kom je dit nog weinig tegen, maar in veel buitenlandse culturen is dit gebruikelijk. Wel moet hierbij op de meeste begraafplaatsen en crematoria gebruik worden gemaakt van een opbaarplank.

Rouwdrukwerk

Het is gebruikelijk familie, vrienden, buren en kennissen op de hoogte te stellen van het overlijden. Wij beschikken over een uitgebreide collectie rouwbrieven met bijpassende gedachtenisprentjes. U bent niet gebonden aan deze collectie. Het is ook mogelijk zelf een kaart te ontwerpen met eventueel een passende afbeelding. Als u beschikt over een goede foto van de overledene, kunt u deze laten afdrukken op een gedachtenisprentje. Tevens kunnen wij ervoor zorgen dat er een rouwadvertentie wordt geplaatst in de krant.

Opbaren

Het opbaren thuis in de eigen vertrouwde omgeving biedt veel voordelen. U heeft alle tijd om afscheid te nemen en u kunt in de ruimte waar de opbaring plaatsvindt, zelf accenten aanbrengen die passen bij de overledene en bij uzelf. U kunt een kamerscherm plaatsen en door middel van een bedkoeling blijft het lichaam van de overledene goed toonbaar.

Beschikt u niet over een geschikte ruimte, dan kunt u gebruik maken van ons Uitvaarthuis.
Meer informatie hierover vindt u elders op deze website.

Vervoer

Vervoer van de overledene op de dag van de uitvaart kan op verschillende manieren.
We zijn gewend dit op traditionele wijze te doen, maar dat het ook anders kan, laten de foto’s van de uitvaartfiets, de loopkoets en de boerenkar zien.
Voor wat betreft de rouwauto’s kunt u kiezen uit auto’s in diverse kleuren en uitvoeringen.

vervoer1 vervoer2
vervoer3 vervoer4
vervoer5 vervoer6
vervoer7  vervoer8
Afscheidsplechtigheid

Als u kiest voor een viering die niet gebonden is aan kerkelijke tradities, stimuleren en
ondersteunen wij u om zelf invulling te geven aan een plechtigheid, die geheel past binnen de beleving van uzelf of van uw dierbare. We gaan samen op zoek naar woorden, muziek, symbolen en gebaren die passen binnen uw eigen traditie. We creëren een samenhangend geheel, waardoor er een zo persoonlijk en respectvol mogelijk afscheid ontstaat. Er zijn ruimtes buiten de kerk beschikbaar. Daardoor kunt u zelf elementen aanbrengen, waardoor het afscheid een nog persoonlijker karakter krijgt.

Kinderen

We hebben nogal eens de neiging kinderen te beschermen tegen verdriet. Belangrijk is echter dat ze er niet van weggehouden worden. Een goede begeleiding is hierbij van belang, zodat ook zij ruimte krijgen om uiting te geven aan hun gevoelens van verdriet. Wij besteden dan ook ruimschoots aandacht aan kinderen en betrekken hen bij alles wat geregeld moet worden. Uiteraard altijd in overleg met de ouders. Wij stimuleren hen een actieve rol te nemen tijdens het afscheid. Dat kan variëren van het aansteken van een kaarsje, het maken van een tekening of het lezen van een tekst. Daarnaast krijgen kinderen van ons een boekje, waarmee ze spelenderwijs vertrouwd raken met onderwerpen die te maken hebben met het overlijden van iemand.

Muziek

In veel vieringen speelt muziek een steeds grotere rol. Van rock en roll tot soul, van jazz tot klassiek en alle andere denkbare muziekstijlen, alles wordt tegenwoordig gespeeld in crematoria. Maar families hebben ook duidelijke voorkeuren en deze lijdt tot de onderstaande top 10 in Nederlandse crematoria.

1. Het water – Marco Borsato
2. Time to Say Goodbye – Andrea Boccelli & Sarah Brightman
3. Tears in Heaven – Eric Clapton
4. Angels – Robby Williams
5. Goodbye my lover – James Blunt
6. Afscheid nemen bestaat niet – Marco Borsato
7. Who wants to live forever? – Queen
8. De weg – Guus Meeuwis
9. Old and wise – Alan Parsons Project
10. The rose – Bette Midler